Een spoedcursus in Robotic Process Automation

Hoor je vaak verhalen over Robotic Process Automation de laatste tijd? Dan ben je niet de enige, want de populariteit van RPA software is enorm toegenomen en bedrijven van alle formaten haasten zich om deze nieuwe technologie te omarmen. De snelheid waarmee RPA de markt op is gekomen, zorgt bij een hoop mensen voor verwarring over wat het precies is en wat je er mee kunt doen. Om die verwarring weg te nemen, praten we je in dit artikel bij over Robotic Process Automation.

De populariteit van RPA 

Als het voelt alsof de hype rondom Robotic Process Automation zo uit de lucht is komen vallen de afgelopen jaren, dan is dat omdat de populariteit in een opmerkelijk tempo is gegroeid. 

Robotic Process Automation in Google Trends

De populariteit van robotic process automation is enorm gestegen in de afgelopen 5 jaar. Bron: Google Trends

Wat betekent dat voor jou? RPA is een belangrijk onderdeel geworden van de groeistrategie van bedrijven in een breed scala aan industrieën. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te blijven en zijn van dit onderwerp, zodat je bij blijft bij je concurrent. 

Robotic Process Automation kan nieuw zijn voor je bedrijf, maar de sleutel tot de populariteit van RPA is de mogelijkheid om te integreren en stroomlijnen met bestaande systemen. Zo kan RPA bijvoorbeeld samenwerken met document management software of netwerk monitoring software om kritieke bedrijfsprocessen volledig te automatiseren.

Robotic Process Automation terminologie 

Een van de redenen dat Robotic Process Automation verwarrend kan zijn voor potentiële gebruikers is dat er een hele lijst met nieuwe woorden bij wordt gebruikt. Je zult bijvoorbeeld nog nooit eerder iemand hebben horen spreken over een ‘digital workforce’ of ‘virtuele werknemers’ die uit ‘software robots’ bestaan. Deze robots, of bots, zijn doorgaans agents die op remote servers draaien. De ‘Digitale werknemers’ of ‘Digital Workforce’ komen aan wanneer je de automatisering opschaalt, zo worden meerdere bots gebruikt binnen je organisatie.

Als je gebruikers hebt die RPA software draaien op hun desktop computer, dan wordt er naar de software gerefereerd als ‘virtual assistant’ vanwege de manier waarop het de gebruiker helpt met het uitvoeren van individuele, vervelende taken.

Uitgebreide Enterprise automatisering

Wanneer de meeste mensen het hebben over automatisering, hebben ze het over het verhogen van de productiviteit van individuen en teams. Robotic Process Automation excelleert op dit gebied en veel bedrijven en teams hebben uren bespaard door RPA te implementeren voor een aantal taken met hoog volume. Een echte enterprise Robotic Process Automation oplossing kan echter voorbij de basis van automatisering gaan en kan op grotere schaal voor tijdsbesparing zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld de infrastructuur geautomatiseerd monitoren, of gedetailleerde audit rapportages uitdraaien. Dit is een van de redenen waarom RPA zo geschikt is om Operational Excellence te bereiken.

Een excellentiecentrum voor automatisering creëren  

Nu het woord over de voordelen van Robotic Process Automation op hoog tempo wordt verspreid, is het aantrekkelijk voor bedrijven om zo snel als mogelijk is een RPA oplossing te implementeren, maar deze techniek gebruiken zonder een duidelijke, onderliggende strategie kan tot teleurstellende resultaten leiden. 

Om te beginnen moet je een kernteam samenstellen. Automatisering zou een project moeten zijn dat betrekking heeft op het volledige bedrijf en zonder een persoon die verantwoordelijk is voor het project, zal het niet succesvol worden. Samen kunnen we kijken waar de meeste winst kan worden behaald als het gaat om het automatiseren van bedrijfsprocessen. Door een duidelijk aanspreekpunt te hebben, verloopt de automatisering soepel en kan er snel worden geschakeld.

Naast mensen, heb je om te automatiseren systemen en een infrastructuur nodig. De technologische fundering van je bedrijf zou een hoge beschikbaarheid moeten omvatten, evenals een noodherstel plan en audit mogelijkheden. Wanneer je automatisering implementeert, is het handig om herbruikbare templates te maken en best practices te documenteren en zoeken, om toekomstige robot configuraties te versnellen. Doordat we al bij veel bedrijven automatisering hebben toegepast, beschikken wij over de juiste templates en voorbeelden van best practices. We vertellen je daar graag meer over in een persoonlijk gesprek

Zorg dat je voldoende training biedt aan de gebruikers binnen je bedrijf en zorg dat je op hoger niveau dashboards hebt, zodat het management inzichtelijk heeft hoe het gaat met het automatiseringsproject. 

Robots in de echte wereld

Software robots zijn niet alleen maar voor de IT afdeling, ook al is dat wel vaak het punt waar de automatisering begint en vanaf hier verspreidt het zich binnen het bedrijf. Elke afdeling binnen elke industrie heeft unieke taken en workflows. Robotic Process Automation heeft de flexibiliteit om elk herhalend proces te automatiseren, zelfs als het om een niche gaat of applicaties die intern zijn ontwikkeld.

Robotic Process Automation inzetten in je bedrijf

Wil je binnen je bedrijf operational excellence bereiken, of wil je je personeel ontlasten van repetitief werk? Dan kan het een verstandige keuze zijn om Software robots in te zetten. De robots hebben een aantal belangrijke voordelen, zo zijn ze nooit ziek en kunnen ze 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je werken. Dat betekent dat taken op een hoger tempo, direct dus, kunnen worden uitgevoerd zonder dat er een personeelslid aan te pas hoeft te komen. Wil je meer informatie, of eens praten over wat de mogelijkheden zijn op het gebied van automatisering binnen je bedrijf? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen hoe we de beste kostenbesparing kunnen verwezenlijken en tegelijkertijd de productiviteit van je personeel kunnen verhogen!

Voor RoboticProcessAutomation.nllogoimage