De voordelen van een zelfherstellend netwerk

Stel je voor dat je een internet service provider bent in een landelijk gebied. De enige manier hoe je erachter komt dat er ergens een probleem is met het internet in dit gebied, is wanneer een klant belt om een klacht in te dienen of een ticket in te schieten. Het kan uren duren voordat je IT afdeling zich bewust is van het probleem en dit kan gaan oplossen. 

Dit soort situaties komen wereldwijd dagelijks voor bij tal van organisaties. Of je nu werkzaam bent in onderwijs, technologie, financiën of bij de regering, er kan altijd een uitval in het netwerk voorkomen. Misschien is het slechts een paar minuten, misschien is het voor een paar uur. Wat het geval ook is, situaties zoals dit kunnen de werkzaamheden stilleggen, klanten kwaad maken en wanneer het vaker gebeurd kan het ook nog omzet kosten.  

Hoe meer tijd het kost bij je IT afdeling om dit soort problemen op te lossen, hoe groter de impact op je organisatie onder aan de lijn. 

Erachter komen dat het netwerk plat ligt, omdat een van je klanten belt is niet ideaal. Gelukkig is er een betere manier: Een zelfherstellend netwerk. Je kunt gebruik maken van netwerk monitoring om erachter te komen of het netwerk plat ligt, om vervolgens gebruik te maken van IT automatisering middels software robots om het netwerk te herstarten, zodat het weer online is.

Het mooie van een zelfherstellend netwerk is dat IT problemen direct en snel kunnen worden opgelost zonder dat er iemand bij betrokken hoeft te zijn.

Wat is een zelfherstellend netwerk?

Een zelfherstellend netwerk zorgt ervoor dat wanneer zich problemen voordoen met het netwerk, deze problemen kunnen worden opgelost zonder dat hier een mens aan te pas hoeft te komen. De Software robots detecteren uitval van je netwerk, mislukkingen en schendingen van allerlei verschillende soorten en lossen deze direct op. 

Terwijl scenario's van zelfherstellende netwerken variëren van basis tot zeer uitgebreid, gebeurt zelfherstel doorgaans door een waarschuwing te sturen die een corrigerende actie op het netwerk activeert. 

Voordelen van een netwerk dat zichzelf hersteld

Organisaties van alle formaten en soorten kunnen genieten van de voordelen van een netwerk dat zichzelf hersteld. Hier zijn een aantal van de top voordelen die je zult ervaren bij het automatiseren van netwerk herstel:

  • Kosten besparen. Het herstellen van herhalende, vervelende IT-problemen vreet tijd, en we weten allemaal dat tijd geld kost. Een zelfherstellend netwerk kan je een behoorlijke besparing opleveren aan uren en overuren. 
  • Geen mensen nodig. Wanneer IT niet betrokken hoeft te zijn, kan je de afdeling laten focussen op belangrijkere projecten. Automatiseringsprocessen in de vorm van software robots helpen ook om gebruikersfouten te voorkomen.
  • Realtime oplossingen zonder vertraging. Robotic Process Automation helpt problemen op te lossen in luttele minuten, dit terwijl het een mens misschien meerdere uren zou kosten om exact hetzelfde probleem op te lossen. Een zelfherstellend netwerk biedt u dan ook maximale uptime.
  • Minder handmatig werk voor de IT afdeling. Verspil de hersencellen van je personeel niet aan werkzaamheden die ze in hun slaap nog zouden kunnen volbrengen. Maak tijd voor ze vrij zodat ze zich bezig kunnen houden met strategisch werk. Wie wil er nu een hele dag besteden aan handmatige taken?
  • Klant/gebruiker tevredenheid. Wie u ook bedient, klanten, cliënten of alleen uw interne gebruikers, geef ze de beste ervaring die u kunt met uw diensten. Het is niet makkelijk om klanttevredenheid te meten, maar het helpt u wel om vertrouwen te verdienen en klanten te laten terugkeren.

Is het het waard om te investeren?

Robotic Process Automation kan je leven versimpelen, maar is het de investering waard? Terwijl veel IT professionals de skills hebben om hun eigen scripts te schrijven of open source tools te configureren, hebben ze daar niet altijd de tijd voor. De winst in productiviteit alleen al is voor veel organisaties genoeg reden om te investeren in netwerk automatiseringstools. 

Een paar vragen die je jezelf kunt stellen als je denkt over het investeren in een zelfherstellend netwerk:

  • Wat kost het op dit moment om netwerk fouten te herstellen?
  • Hoeveel tijd kost het om menselijke fouten te herstellen?
  • Hoeveel tijd zullen de software robots besteden in vergelijking met een menselijke werknemer?
  • Wat zijn de kosten van het implementeren van Robotic Process Automation?
Voor RoboticProcessAutomation.nllogoimage